wat is continuous delivery - CI/CD - HybrIT

Wat is continuous delivery (CI/CD)?

Continuous integration en continuous delivery (afgekort: CI/CD), oftewel een geautomatiseerde software ontwikkel- en release-straat, is een belangrijke stap en een onderdeel van  DevOps. Bedrijven die eenmaal met een continuous integration en continuous delivery methode software ontwikkelen, willen nooit meer terug naar de oude situatie. Simpelweg omdat CI/CD je ontwikkelsnelheid en softwarekwaliteit verhoogt en de beheersbaarheid van bedrijfsprocessen enorm vergroot. Bedrijven zijn afhankelijk geworden van goed werkende software-applicaties. Als systemen tijdelijk niet beschikbaar zijn, ligt (bijna) je hele bedrijf stil. En zo snel als dat je concurrenten nieuwe online diensten aanbieden, zo snel wil (of moet) jij ook worden. Dit bereik je met continuous integration & delivery.

“Systemen die tijdelijk niet beschikbaar zijn, behoren tot het verleden. Niemand heeft door dat er een update plaatsvindt. Met een gedegen CD ontwikkelstraat zet je zonder blikken of blozen op vrijdagmiddag een software update live.”

Mark Dirksma, Architect

Voordelen van continuous delivery

Ben jij al klaar voor CI/CD?

Wil je continuous delivery voor je softwareontwikkeling realiseren? Bedenk je dan wat je met CI/CD wilt oplossen en welke delen binnen je software de meeste urgentie heeft om anders te organiseren. Omdat HybrIT veel ervaring heeft met eigen technische platforms bij verschillende organisaties, kunnen we in iedere omgeving een CI/CD pipeline realiseren die past bij jouw interne organisatie. Als je benieuwd bent hoe ver jouw bedrijf verwijderd is van continuous delivery, beantwoord dan voor jezelf de volgende vragen:

  • Heb je al versiecontrole (Github, bitbucket o.a.)?
  • Bestaat er al een Devops omgeving? Bijv. Azure, gitlab, Google cloud build of Jenkins
  • Draait het in de cloud of on premise?
  • Heb je geautomatiseerde tests? Bijv. Unittests, integratietests, performance tests
  • Hebben jullie een OTAP omgeving?

Antwoord je op alle vragen ja? Dan heb je de meeste componenten al beschikbaar en is het relatief eenvoudig om een CI/CD omgeving in te richten. Bestaat er nog geen versiebeheer en OTAP? Dan zullen we de complete ontwikkelomgeving in kaart brengen en naar de nieuwste standaarden brengen. Wij hebben alle kennis in huis om je te voorzien van de beste continuous delivery oplossing voor jouw organisatie. Hoe kort of lang de weg ernaartoe ook is. Neem je al een portal bij ons af? Dan ben je verzekerd van een gedegen CI/CD build straat gebaseerd op onze DevOps principes voor maximale kwaliteit, beheersbaarheid en snelheid. Bij het opzetten van de ontwikkelstraat maken we geen onderscheid tussen type klant of product.

De digitale oplossing bouwen

Let’s meet Requirements gathering Clickable demo - prototyping Delivery MVP DevOps Feasibility check Agile Development - building MVP LEES VERDER

De digitale oplossing bouwen

LEES VERDER

Let’s meet Requirements gathering Feasibility check Clickable demo prototyping Agile Development - building MVP Oplevering MVP DevOps
business development design thinking lean startup

Onze kwaliteitsstandaarden

In een CI/CD pipeline leg je vast hoe de code en het proces is opgebouwd. Dit levert aanzienlijke kwaliteitsvoordelen dankzij de kwaliteitsstandaarden van HybrIT:

  • Uniformiteit in de code wordt afgedwongen
  • Unittests, integratietests en eventueel performance tests & UI tests worden automatisch uitgevoerd
  • Testen moeten een >80% coverage hebben om te kunnen deployen

Voorheen werkten we bij HybrIT met scripts die de opzet van onze DevOps straat bepaalden. Tegenwoordig bouwen en draaien we onze software in Docker containers, middels een Dockerfile. Voordeel hiervan is dat de voorwaarden gelijk blijven, ongeacht of we een Azure DevOps, Gitlab, Google cloud build of Jenkins CI/CD omgeving opzetten. Dit levert snelheid op bij de opzet van de CI/CD straat en draagt bij aan de standaardisatie en kwaliteit van de software.

Meer weten over HybrIT?

JS World Conference team HybrIT

Cases

2023-08-09T14:29:42+02:00

Royal Vopak

Een klantenportal waarin klanten zelf slots kunnen boeken, actuele data kunnen inzien en wijzigingen kunnen doorvoeren. Hiervoor is authenticatie ingericht en een Mulesoft integratie gebouwd op basis van API led tussen het portal en de back-end systemen zodat verzoeken direct en juist verwerkt worden en actuele data getoond wordt in het klantenportal.