Wat is een API koppeling?

Een API koppeling is de afkorting van Application Programming Interface. Kort gezegd is API een stuk software die de communicatie tussen applicaties mogelijk maakt. De API koppeling definieert de toegang tot bepaalde functionaliteiten of data. Het is een zeer veilige manier om bijvoorbeeld gegevens uit je ERP of WMS systeem te tonen in portals en mobiele apps.
Als metafoor gebruikt met vaak het woord ‘stekker’. In deze metafoor zijn de gekoppelde applicaties de ‘stekkerdozen’.

Wat zijn de voordelen van API koppelingen?

Bedrijven hebben veel verschillende softwarepakketten in gebruik. Allerlei handige software om (handmatig) werk te automatiseren, foutkansen te reduceren, handelingen te registreren en te kunnen analyseren. Gemiddeld hebben bedrijven tien verschillende software pakketten in gebruik. Als je de data uit al deze verschillende pakketten kunt koppelen en maar éénmalig hoeft in te voeren; hoeveel efficiency zou dat opleveren? En hoeveel telefoon- en e-mailverkeer zou er overblijven als je al die data direct en actueel kunt tonen op bijvoorbeeld je website, in een portal of mobiele app? Dat is wat een API koppeling doet.

API koppelingen maken het mogelijk om:

  • Data te ontsluiten naar o.a. portals & mobiele apps

  • ERP, CRM, TMS & WMS software te koppelen

  • Veiligheid van bestaande koppelingen te verhogen

  • Systemen van klanten, leveranciers, dealers & resellers aan te sluiten op jouw systemen

  • Een nieuw verdienmodel te creëren

Wat is de inhoud van een API koppeling?

Iedere vorm van data en informatie is beschikbaar te stellen via een API koppeling. Dit kunnen klant-, leverancier- en productgegevens zijn, prijzen, voorraden, status en historie van orders en betalingen, afbeeldingen, complete product beschrijvingen en contracten. Of deze data zich nu bevindt in interne of externe applicaties en databases.

Hoe bouwt HybrIT jouw API koppeling?

Een API koppeling bouwen, kan best een technisch complexe klus zijn, zeker als je over een heel uitgebreid applicatielandschap beschikt. Een microservices architectuur kan een goede keuze zijn, maar een API koppeling bouwen in JavaScript kan in sommige situaties ook volstaan. Een microservices architectuur bouwen wij bij voorkeur in Mulesoft.

Via een API koppeling wordt dataverkeer op een herbruikbare manier beschikbaar gesteld aan afnemers; ongeacht de gekozen techniek. De afnemers kunnen bijvoorbeeld backoffice systemen van je leveranciers of klanten zijn, maar ook je eigen mobiele apps en online portals.

Een API bouwen die exact doet wat je voor ogen hebt, realiseer je door zowel de gewenste functionaliteit als de business logica in kaart te hebben. Daarom investeren wij vooraf in een goede  inventarisatie van de huidige systemen en processen.  De stappen vind je terug in onze werkwijze.

Hoewel je er misschien niet direct bij stil staat, hoeft een API koppeling geen extra IT beheer te betekenen. Daarom bouwen wij volledig geïntegreerde API’s. Dit betekent dat de API koppelingen rechtstreeks communiceren met je systemen – applicaties, databases etc. – zonder dat er bijv. extra databases gecreëerd worden die beheerd moeten worden.

Meer weten?

Bel ons!

Contact

Cases

2021-06-02T12:51:22+02:00

MAN Truck & Bus

Dealerportal voor garages met 10+ custom plugins gebouwd om magazijnsystemen te koppelen ten behoeve van voorraadbeheer en orderpicking. Inkoop- en offerteproces geautomatiseerd en offerte opmaaktool (o.a. kortingsmodule) geïntegreerd.

Meer cases