Wat is een selfservice portal?
Een selfservice portal, zelfbedieningsportaal of medewerkersportal, is een toepassing die gebruikers de benodigde handvatten geeft om zelf een probleem op te lossen of een aanvraag te doen. Gebruikers kunnen in dit geval klanten zijn, maar ook medewerkers. Hiervoor hoeft het niet noodzakelijk te zijn om in een persoonlijke klantomgeving in te loggen, zoals bij een klantenportal.
Voorbeelden van selfservice portals zijn een interne kennisbank waaruit service-medewerkers input voor klantvragen kunnen halen, of een interne omgeving die je helpt je werkplek te configureren volgens de interne standaarden. Maar ook het digitaal gemeenteloket, waarmee burgers digitaal een paspoort, uittreksel uit het bevolkingsregister of parkeervergunning kunnen aanvragen is een goed voorbeeld van een selfservice portaal.
Wat zijn de voordelen van een selfservice portal?
Omdat gebruikers zelf zaken kunnen regelen binnen het selfservice portal worden processen efficiënter. Dit levert o.a. de volgende voordelen op:
- Groter gebruiksgemak
- Foutreductie
- Geen wachtrijen meer
- 24/7 bereikbaarheid
- Vermindering van repeterende meldingen bij je servicedesk
- Besparing op operationele kosten
“Onderzoek wijst uit dat de meeste klanten problemen met een product of dienst graag zelf oplossen.”
Hoe werkt een selfservice portal?
Een selfservice portal bestaat uit een gebruikersinterface, data, documenten en in- & externe koppelingen. Vanaf diverse apparaten (laptop, desktop, tablet, mobiele telefoon) krijgen gebruikers via de gebruikersinterface toegang tot een kennisbank en/of de benodigde documenten. Dit maakt het snel vinden van een oplossing en het afhandelen van standaard problemen erg gemakkelijk. Interne service-medewerkers kunnen zich nu juist focussen op de niet-standaard gevallen. De functionele inhoud van een selfserviceportal is zeer specifiek. Het hangt helemaal af van wat jij je klanten wil aanbieden, met welke backoffice systemen je werkt en bijv. welke controles je wilt inbouwen. Daarvoor is een goede inventarisatie van de gewenste functionaliteit, business logica en beschikbare data en systemen van essentieel belang. Onze ervaring leert dat een portal de meeste businesswaarde oplevert als meerdere afdelingen betrokken worden.
API-koppelingen
Bij het laten maken van een selfservice portal is het koppelen van bestaande systemen en informatiebronnen een belangrijke pijler voor het succes. Hiervoor is ervaring en deskundigheid nodig over het koppelen van software (zowel nieuwe als oudere software). HybrIT kan hierin een sleutelrol vervullen door onze jarenlange ervaring met complexe integratieplatforms. Lees hier meer over API koppelingen.
De digitale oplossing bouwen
De digitale oplossing bouwen
Zelf aan de slag met een selfservice-portal of medewerkersportal?
HybrIT beschikt over de expertise en ervaring die nodig is om de portal te maken die jouw business naar het volgende niveau tilt. Bovendien zorgen we er ook altijd voor dat die nieuwe oplossing probleemloos integreert met al je andere systemen en programma’s.
Meer weten? Bel of mail ons. We komen graag met je in contact!
Ons werk
Benieuwd naar portals die wij gebouwd hebben?
Stater N.V.
Nieuwe gebruikersinterface (UI) gebouwd voor een bestaand portaal en nieuwe functionaliteiten toegevoegd door o.a. API koppelingen te realiseren tussen het portaal en Mid- en Back-Office van Stater, incl. performance verbeteringen waardoor het gebruikersgemak van het portaal is toegenomen.
Viscon Group
Serviceportal gebouwd dat het offerte- & aankoopproces van spareparts volledig automatiseert. Dit levert meer selfservice op voor klanten, kortere leveringstijden en een aanzienlijke besparing op operationele kosten.
BouwKennis
Klanten kunnen interactieve rapportages inzien (en direct aankopen) door in te loggen op hun eigen omgeving binnen het klantenportal van BouwKennis. Daarnaast zijn er geen handmatige acties meer nodig door de backoffice om rapportages te genereren.