Wat is een selfservice portal?

Een selfservice portal, of het Nederlandse synoniem zelfbedieningsportaal, is een toepassing die gebruikers de benodigde handvatten geeft om zelf een probleem op te lossen of een aanvraag te doen. Hiervoor hoeft het niet noodzakelijk te zijn om in een persoonlijke klantomgeving in te loggen, zoals bij een klantenportal.

Voorbeelden van selfservice portals zijn een digitaal gemeenteloket, waarmee je als burger digitaal een paspoort, uittreksel uit het bevolkingsregister of parkeervergunning kan aanvragen. Soms aangedreven door AI virtuele assistenten.

Wat zijn de voordelen van een selfservice portal?

Een selfservice portal is een online omgeving waarin klanten zelf zaken met je bedrijf kunnen regelen. Hiermee verhoog je de selfservice voor je klanten enorm en het resulteert vaak in een besparing op operationele kosten. De voordelen op een rij:

  • Vergroot het gebruiksgemak & selfservice
  • Geen wachtrijen meer voor je klanten
  • 24/7 bereikbaarheid
  • Besparing operationele kosten

Hoe werkt een selfservice portal?

Een selfservice portal is vanaf alle apparaten (laptop, desktop, tablet, mobiele telefoon) toegankelijk en maakt het vinden van een oplossing gemakkelijk door de gebruiker toegang te geven tot een kennisbank en/of de documenten die hij nodig heeft om een aanvraag in te dienen en te voltooien. Je kunt zelfbedieningsportalen aan zowel interne als externe gebruikers beschikbaar stellen.

“Onderzoek wijst uit dat de meeste klanten problemen met een product of dienst graag zelf oplossen.”

Roos van der Vuurst, Marketing manager

Wat is de inhoud van een selfservice portal?

Technisch gezien bestaat een selfservice portal uit een gebruikersinterfacedatadocumenten en in- & externe koppelingen. Alles wat je klanten online zou willen laten regelen, kan in een selfserviceportal verwerkt worden.

De functionele inhoud van een selfserviceportal is zeer specifiek. Het hangt helemaal af van wat jij je klanten wil aanbieden, met welke backoffice systemen je werkt en bijv. welke controles je wilt inbouwen. Daarvoor is een goede inventarisatie van de gewenste functionaliteit, business logica en beschikbare data en systemen van essentieel belang. Onze ervaring leert dat een portal de meeste businesswaarde oplevert als meerdere disciplines betrokken worden. Denk hierbij aan development, sales, operations en finance.

Software koppelen met API

Bij het laten maken van een selfservice portal is het koppelen van bestaande systemen en informatiebronnen een belangrijke pijler voor het succes. Hiervoor is ervaring en deskundigheid nodig over het koppelen van software (zowel nieuwe als oudere software). HybrIT kan hierin een sleutelrol vervullen door onze jarenlange ervaring met complexe integratieplatforms. Lees hier meer over API koppelingen.

Ons werk

Hieronder vind je enkele voorbeelden van portal oplossingen die wij gebouwd hebben.

2021-06-02T12:47:34+02:00

BouwKennis

Klanten kunnen interactieve rapportages inzien (en direct aankopen) door in te loggen op hun eigen omgeving binnen het klantenportal van BouwKennis. Daarnaast zijn er geen handmatige acties meer nodig door de backoffice om rapportages te genereren.

Meer cases

Weten hoe je je goed voorbereidt op het ontwikkelen van een portal? Download dan de checklist.

Hierin lees je:

  • Wat de belangrijkste onderdelen van de businesscase zijn
  • Wat de non-functional requirements voor een portal zijn
  • Hulp bij de keuze tussen een standaard-portal en een portal op maat
AVG*

Check hier ons privacystatement.