Een webapplicatie (laten) maken?

Ongeacht binnen welke branche je actief bent: digitale transformatie is een realiteit waar je niet meer omheen kunt. Het bedrijfsleven verandert in rap tempo door baanbrekende innovaties die bestaande technologieën verbeteren en nieuwe technische doorbraken introduceren. Dankzij digitalisering wordt het makkelijker om bedrijfsprocessen te automatiseren en dataficeren. 

Applicaties zijn belangrijke motoren voor digitale transformatie. Ze geven organisaties en hun medewerkers toegang tot technologieën en instrumenten als kunstmatige intelligentie (AI), het Internet of Things (IoT), machine learning en functionaliteiten voor het analyseren van big data. De webapplicatie is een van de populairste applicatietypes. 

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over de verschillende soorten webapplicaties en de voordelen van deze handige digitale tools. Daarnaast tonen we waar je op moet letten bij het (laten) maken en ontwikkelen van een webapplicatie. Lees verder en duik in het boeiende universum van de moderne webapplicaties.

Wat is een webapplicatie?

Een webapplicatie is een stuk software of programma dat draait op een webserver en te benaderen is via een webbrowser.  Webapplicaties vormen een moderne variant op het installeren van een stand-alone programma op je eigen computer zoals het originele Microsoft Office. Office 365 is inmiddels een webapplicatie geworden en geen stand-alone software meer.

Een webapplicatie zorgt ervoor dat je door een login een persoonlijke omgeving krijgt met functionaliteiten die aan jou toegewezen zijn met de data waar jij rechten voor hebt. De applicatie maakt op de achtergrond de koppeling met databases om alle info op het scherm van de gebruiker te vertonen. 

Een webapplicatie is tevens geoptimaliseerd voor het gebruik op mobiele apparaten als smartphones en tablets. Ook op zo’n device krijg je dus de look, feel en gebruiksvriendelijkheid van een mobiele app. Het belangrijkste verschil tussen een webapplicatie en een website? De eerste is vooral gericht op interactie, de tweede op informatievoorziening. Een webapplicatie kan deels bediend worden door de gebruiker; hij of zij kan niet alleen data inzien en oproepen, maar meestal ook informatie aanpassen en toevoegen. Omdat een webapplicatie vaak best een complex stukje techniek is, gaat het meestal om maatwerksoftware.

Enkele-pagina-apps

Dit type webapplicatie heeft maar een pagina en draait volledig in een browser. Denk bijvoorbeeld aan een mailapp als Outlook. Als je de inbox opent of overschakelt naar de map met verzonden of ongewenste berichten, blijven alle knoppen en zijbalken intact en zichtbaar. Enkele-pagina-webapplicaties zijn meestal snel omdat de app alle logica direct implementeert in de browser in plaats van op een server.

Meerdere-pagina’s-apps

Deze webapplicaties bevatten meerdere pagina’s en laden opnieuw als de gebruiker naar een andere pagina navigeert. Als je bijvoorbeeld binnen WordPress een webpagina wilt toevoegen, dan laadt de applicatie een nieuwe pagina. Ook een applicatie als planningsapp Trello is een voorbeeld van een webapplicatie voor meerdere pagina’s.

Webshop-software voor e-commerce

Nu we steeds meer van onze aankopen online doen, is e-commerce booming. Dit betekent dat ook de populariteit van webshops groeit. Zulke apps maken het mogelijk om producten via internet te kopen en verkopen en zijn uitgerust met software voor betalings- en transactie-integratie. Populaire webshop-platformen zijn onder meer Shopify, Magento en WooCommerce. Dit zijn stuk voor stuk webapplicaties voor e-commerce.

Contentbeheersystemen

Ook contentbeheersystemen (CMS) zijn webapplicaties. Met zulke systemen creëer, wijzig en beheer je de content van een website of portaal zonder dat je daar veel technische expertise voor nodig hebt. Het gebruiken van een CMS gaat prima zonder kennis van coderen of codeertaal. WordPress, Joomla en Drupal zijn voorbeelden van populaire contentbeheersystemen.

Waarom een webapplicatie laten maken?

Maar waarom zou je een webapplicatie laten maken? Wat schiet je er concreet mee op? Het ontwikkelen, maken en gebruiken van webapplicaties levert organisaties diverse voordelen op. We zetten de belangrijkste benefits op een rij.

Efficiëntie

Een goede webapplicatie vergroot de snelheid van werken door repetitieve, manuele en tijdsintensieve taken te automatiseren. Je versimpelt de workflows van medewerkers zodat die meer tijd kunnen steken in werkzaamheden die echt waarde toevoegen aan je organisatie en dienstverlening.

Integratie

Heb je moeite met het houden van overzicht omdat je een diverse waaier aan verschillende systemen gebruikt? Een goede webapplicatie kan dit probleem wegnemen. Integreer al je informatiebronnen en gebruik een webapplicatie om een centraal dashboard te creëren waarmee je alle systemen samenbrengt op één plek.

Snelle implementatie

Met een webapplicatie vermijd je ellenlange installatie- en implementatieprocessen. Heb je een app laten maken? Dan is die webapplicatie voor elke medewerker of klant op elke computer met een werkende internetverbinding beschikbaar.

Makkelijk te beheren

In het geval van een webapplicatie hoef je niet alle software-updates op elk apparaat apart uit te voeren. Iedereen heeft gelijk toegang tot de nieuwste versie bij het inloggen na een succesvolle update.

Bruikbaar op alle apparaattypen

Webapplicaties zijn bruikbaar op nagenoeg elk type apparaat en werken op diverse besturingssystemen. Je hoeft dus geen grote aanpassingen te doen aan de hardware. 

Altijd en overal beschikbaar

Zeker niet onbelangrijk in een tijd waarin plaatsonafhankelijk werken steeds meer de gangbare norm wordt: webapplicaties zijn overal ter wereld beschikbaar. Het enige dat je nodig hebt, is de combinatie van een computer, tablet of smartphone en een werkende internetverbinding. 

Aanpasbaar en schaalbaar

Een van de grootste tekortkomingen van traditionele applicaties en systemen is de gebrekkige schaalbaarheid: zonder dure upgrades of ingrijpende transformaties zijn ze niet of nauwelijks in staat om mee te groeien met een organisatie. Bij webapplicaties speelt dit probleem veel minder omdat het gaat om aanpasbare maatwerksoftware die afgestemd is op de specifieke wensen en behoeften van een bedrijf.

Betere service richting de klant

Een webapplicatie geeft je de mogelijkheid om de service richting klanten te verbeteren. Een goed voorbeeld hiervan is het bouwen van een klantenportaal. Zo’n portaal is een centraal informatiepunt of een handige selfservicetool voor de gebruiker.

In 7 stappen een webapplicatie bouwen

No-nonsense werken aan resultaat. Daar houden we van! Meer weten over onze werkwijze?

LEES VERDER

Let’s meet Requirements gathering Clickable demo - prototyping Delivery MVP DevOps Feasibility check Agile Development - building MVP

In 7 stappen een webapplicatie bouwen

No-nonsense werken aan resultaat. Daar houden we van! Meer weten over onze werkwijze?

LEES VERDER

Let’s meet Requirements gathering Feasibility check Clickable demo prototyping Agile Development - building MVP Oplevering MVP DevOps

Ons werk

Benieuwd naar de oplossingen die wij gebouwd hebben?

2021-06-02T12:47:34+02:00

BouwKennis

Klanten kunnen interactieve rapportages inzien (en direct aankopen) door in te loggen op hun eigen omgeving binnen het klantenportal van BouwKennis. Daarnaast zijn er geen handmatige acties meer nodig door de backoffice om rapportages te genereren.

Meer weten over webapplicaties? Download dan hier de whitepaper.

Hierin lees je:

  • Wat het verschil tussen een webapplicatie & portal is
  • Wat er nodig is voor een webapplicatie
  • Wat de uitdagingen zijn bij het maken van een webapplicatie