Wat is IT Architectuur

Wat is IT Architectuur?

IT Architectuur beschrijft de samenhang tussen wat de business doet en het systeemlandschap met alle software applicaties, databases en koppelingen.
De basis van IT Architectuur beantwoordt de volgende vragen:

  • Wat wil je bereiken en hoe weet je wanneer dat succesvol is (= waarom)?
  • Welke middelen / mogelijkheden ga je inzetten om dat doel te bereiken (= wat)?
  • Hoe ga je die middelen inzetten (= hoe)?

Het is hierbij essentieel om te doorgronden wat de eigenlijke vraag is vanuit het perspectief van de business, en niet vanuit technisch perspectief. Betrek daarom hierbij altijd deskundigen die zowel de organisatie als de inhoud goed kennen.

Uitdagingen bij IT architectuur

Niveau’s van IT Architectuur

De samenhang van een ICT-landschap bekijk je op het niveau dat aansluit op de invalshoek waarvoor je informatie nodig hebt. Het geheel van alle niveaus is de enterprise-architectuur. Het TOGAF framework is een bekende methode en een standaard voor het ontwikkelen van enterprise-architectuur. Dit framework kent vier niveaus:

Business Architectuur

De business-architectuur resulteert in een gezamenlijk en eenduidig referentiekader voor de organisatie. Het beschrijft de integrale samenhang tussen wat de organisatie doet, hoe het dit doet, hoe het is georganiseerd en hoe het waarde creëert. Kortom, het “waarom”.

Applicatie Architectuur

De applicatie-architectuur beschrijft modelmatig hoe het applicatielandschap de business de gewenste functionaliteit levert en wat de samenhang is van applicaties en informatiesystemen binnen een organisatie. Kortom, het “wat”.

Data Architectuur

De data-architectuur wordt bepaald door een analyse van de informatiebehoeften van een organisatie. Het geeft een overzicht van de aanwezige en benodigde gegevens en beschrijft de structuur van de logische en fysieke data, en de hierbij behorende datamanagement-bronnen.

Technologie Architectuur

De technologie-architectuur beschrijft de fysieke hardware-, software- en netwerkinfrastructuur die nodig is om de organisatiekritieke applicaties te ondersteunen. Kortom, het “hoe”.

Wil jij ook je IT Architectuur in kaart brengen?

Als digital partner wil HybrIT organisaties helpen voorop te lopen in digitale transformatie. Dit doen wij door strategische oplossingen te bedenken die mens, techniek en business slim met elkaar verbinden. Een sterke IT Architectuur is hierbij een goede basis. Benieuwd of jouw organisatie en HybrIT een match zijn? Neem dan contact op voor een eerste kennismaking.

HybrIT co-founder - Thomas Heuring

Cases

2023-08-09T13:54:08+02:00

BouwKennis

Klanten kunnen interactieve rapportages inzien (en direct aankopen) door in te loggen op hun eigen omgeving binnen het klantenportal van BouwKennis. Daarnaast zijn er geen handmatige acties meer nodig door de backoffice om rapportages te genereren.